Zašto zub može potamneti?

Najčešći razlog potamnjivanja zuba jeste endodontska terapija, poznatija kao „vađenje živca“ i trauma zuba. Promena boje u oba slučaja uzrokovana je prekidom krvnih sudova koji učestvuju u ishrani zuba. Zub takođe može promeniti boju usled prisustva nekroze ili gangrene pulpe.

U kom periodu će zub potamniti nakon vađenja živca?

Ne postoji tačan vremenski period za koji možemo reći da će doći do promene boje zuba.
Najčešće se promena dešava nekoliko godina nakon endodontske terapije ili traume zuba.

Da li se može uticati na promenu boje zuba posle endodontskog tretmana?

Promena boje tj. potamnjivanje zuba, svakako se dešava i različito je izražena od osobe do osobe. Adekvatnim endodontskim tretmanom i pridržavanjem protokola u terapiji možemo uticati na smanjenje tamnjenja zuba.

Kako rešiti problem sa tamnim zubom?

Postoji nekoliko mogućnosti. Pre svega, pacijentu se savetuje izbeljivanje zuba, pri čemu se sredstvo za izbeljivanje plasira i u unutrašnjost zuba. Ukoliko izbeljivanje ne daje željene rezultate, tamna površina zuba može se prekriti kompozitnom ili keramičkom fasetom. Pored navedenih terapijskih mogućnosti, zub se može sanirati metalokeramičkom ili bezmetalnom krunicom.

Zub mi je tamniji a živac nije vađen?

U ovom slučaju najverovatnije se radi o poremećaju u sastavu gleđi ili dentina (sloj zuba ispod gleđi). Ovakve promene najčešće nastaju u stadijumu razvitka zuba.

Da li su tamniji zubi podložniji kvarenju?

Ne. Bez obzira na nijasu boje zuba, svaki zub će biti zaštićen od karijesa samo redovnim i pravilnim održavanjem higijene usta i zuba

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.