Zašto se javlja bol?

Bol je nažalost najčešći razlog dolaska u stomatološku ordinaciju i  može biti posledica raznih oboljenja, ali je najčešće vezan za patološka stanja na zubima.

 

Kakvi bolovi mogu biti?

Bolovi koji se javljaju mogu biti različite dužine i inteziteta. U zavisnosti od oboljenja javlja se i odgovarajući bol.

 

Kratki bolovi jakog inteziteta

Ukoliko imate ovakve neprijatne senzacije, najverovatnije se radi o osetljivosti zuba u predelu vrata. Tada bol nastaje  konzumiranjem hladnih napitaka i prolazi za par sekundi. Slični simptomi se mogu javiti i u slučaju postrestaurativne osetljivosti, odnosno nakon plombiranja zuba. Ovakav bol se javlja i kod oboljenja zubne pulpe (živca).

 

Dugi bolovi slabog inteziteta

Ovakva simptomatologija najčešće je vezana za hronična oboljenja zube pulpe kao i tkiva oko vrha korena. Bolovi se najčešće opisuju kao tupi i dosadni, koji se ponavljaju u određenim vremenskim periodima.

 

Kontinuirani bolovi jakog inteziteta

Ovde se radi o akutnoj formi oboljenja zubne pulpe ili tkiva oko vrha korena. Bolovi su najčešće pulsirajući, sa pojačanim intezitetom tokom noći. Ovakve situacije zahtevaju hitnu intervenciju stomatologa. Najčešće dolazi i do oticanja  iste strane lica gde se nalazi zub uizročnik

 

Kako smanjiti bolove?

Za prvu pomoć može se uzeti neko analgetičko sredstvo. Takodje, u nekim slučajevima pomažu i hladne obloge spolja . Neophodno je da se pacijent što pre javi svom stomatologu.

 

Kakva je terapija bola?

U najvećem broju slučajeva potrebno je izvršiti endodontski tretman, tj uklanjanje inficiranog živca, sa medikacijom kanala korena.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.