Zašto je endodontsko lečenje zuba potrebno?

Ako se pulpa (živac) inficira, infekcija se može širiti kroz kanal korena zuba. To širenje infekcije može dovesti do upale tkiva oko vrha korena, sa formiranjem apscesa. Apsces je upaljeno područje u kojem se gnoj prikuplja i može uzrokovati oticanje tkiva oko zuba. Simptomi apscesa mogu biti u rasponu od tupog do jakog bola, a zub može biti osetljiv  i prilikom žvakanja. Ako lečenje korenskog kanala nije učinjeno, infekcija će se širiti, a krajnji ishod će biti vađenje zuba.

 

Da li je endodontski tretman bolan?

Ne. Čitava procedura se obavlja tokom delovanja lokalne anestezije, tako da je celokupan postupak bezbolan.

 

Šta je cilj endodontskog lečenja i koliko traje lečenje?

Cilj lečenja je ukloniti sve infekcije iz korenskog kanala. Kanal korena će se tada očistiti  i napuniti odgovarajućim materijalom kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Lečenje korenskog kanala je delikatan postupak, većina  lečenja uključuju dve ili više poseta stomatologu. Tokom prve posete inficirani živac se odstranjuje iz kanala, korenski kanal se očisti i dezinfikuje, a potom se u njega unosi lek koji deluje oko 7 dana, u zavisnosti od slučaja. U sledećoj poseti, lek se vadi iz kanala, a potom se kanali trajno pune određenim pastama. Nakon toga sledi kontrolni rendgenski snimak.

 

Kako će mi zub izgledati nakon tretmana?

Najčešća  promena koja se dešava posle više godina nakon lečenja zuba jeste da zub blago potamni. Ovakva promena se ne dešava obavezno. Ukoliko zub ipak potamni, a radi se o zubu u vidljivoj regiji, tada se može izbeliti ili se problem može rešiti kompozitnim fasetama ili krunicama.

 

Šta ako se infekcija vrati?

Lečenje korenskog kanala je obično vrlo uspešano. Međutim, ako je se infekcija vrati, lečenje se nekada može ponoviti.

 

Da  li će zub biti siguran nakon tretmana?

Da. Međutim, budući da zubi sa izvađenim živcem mogu biti manje otporni, možda će biti potrebno da se ojačaju kočićem ili stave pod krunu (navlaku). Sve zavisi od očuvanosti krunice lečenog zuba.

 

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija "Dental centar Bobić" ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.