Kada je pravo vreme da dovedem dete prvi put kod stomatologa?

Prva poseta stomatologu je obavezna kada detetu nikne prvi mlečni zubić. Sva deca su različita i prvi zub se može pojaviti nekoliko meseci pre ili nakon uobičajenog vremena nicanja, što je oko 6. meseca života. Prva poseta stomatologu treba da bude prijatna, da dete upozna svog budućg zubara i ambijent, da ponese pozitivan utisak iz ordinacije kako se ne bi plašilo narednog dolaska, te je najveća greška dovesti dete kada već ima pokvarene zube ili sa bolom. Redovne kontrole na svakih 6 meseci su obavezne kako bi se pratio rast i zdravlje zuba, i najranije uočili bilo kakvi kvarovi i nepravilnosti. Vodite svoje dete i kada vi idete kod stomatologa na pregled i manje intervencije, da gledaju i prave vam društvo, kako bi videla da nema ništa strašno u popravci zuba.

 

Kada počinje pranje zuba kod dece?

I pre nego što vašoj bebi izraste prvi mlečni zubić, poželjno je nakon svakog hranjenja prebrisati desni sterilnom gazom natopljenom mlakom vodom ili nezasladjenim čajem. Gazu obmotate oko prsta i nežnim pokretima prebrišete bebina usta.

Pranje zuba počinje takođe sa nicanjem prvog mlečnog zuba. Važno je odabrati adekvatnu četkicu i pastu, kako bi detetu pranje bilo što prijatnije. Naravno, zube treba prati zajedno sa detetom kako bi oni bili temeljno oprani, a dete će kroz zajedničko pranje steći naviku da ih jednog dana samo pere redovno, temeljno i pravilno. I ono što je najbitnije, tu naviku će zadržati ceo život.

 

Koja četkica i pasta se koriste kod dece i koliko često treba daci prati zube?

Četkica za decu treba da bude sa malom glavom i sa mekanim dlačicama (soft), a pasta se bira prema godinama deteta, jer je prema uzrastu prilagođena količina fluorida koju pasta sadrži.

Za decu od do 3 godine dozvoljena količina fluoridaa je 500ppm.

Deca od 3-6 godina koriste pastu sa 1000ppmF, dok deca preko 6 godin mogu da koriste pastu za odrasle, tj. sa količinom fluorida od 1450ppm. Na poleđini paste pronaći ćete oznaku ppmF, koja označava količinu fluorida koju pasta sadrži.

Pokreti pranja zuba su vam već verovatno dobro poznati – kiša pada, trava raste, tj. u pravcu nicanja zuba. Važno je temeljno oprati sve površine zuba. Najmanje dva puta dnevno se peru kako mlečni, tako i stalni zubići. Ujutru, i uveče pre spavanja.

 

Da li ishranom mogu uticati na zdravlje mlečnih zuba?

Naravno. Najvažnije kod ishrane je da između obroka dete ne gricka razne grickalice i slatkiše, da ga ne uspavljujete sokovima i zaslađenim čajem, što ne bi trebalo da konzumira ni u toku noći. Ako ograničite zaslađenu hranu i piće samo tokom velikih obroka, i ako zamenite slatke grickalice zdravijim alternativama, možete da pomognete u zaštiti zuba vašeg deteta od nastanka karijesa i da mu pružite zdravu osnovu za razvitak zdravih zuba.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija "Dental centar Bobić" ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.