Kako možemo oteći od zuba?

Zapušteni i nesanirani zubi često mogu dovesti do pojave otoka tkiva oko zuba. Razlog oticanja je širenje infekcije preko unutršnjosti zuba (,,živca”) prema tkivu oko vrha korena zuba.

Kako izgledaju zubi koji dovode do otoka?

Najčeše su u pitanju zubi na kojima se mogu videti veće destrukcije izazvane karijesom ili stare plombe ostećenih rubova sa prisutnim takozvanim sekundarnim karijesom oko plombe zuba.

Da li otok nastaje samo ako je zub pokvaren?

Ne. Otok i druge komplikacije mogu nastati kao rezultat neadekvatne endodontske terapije gde se pre svega misli na nepotpuno napunjene kanale korena zuba i prisutnost bakterija u kanalu nakon terapije.

Da li oticanje može nastati ako su prisutni parodontalni džepovi?

Naravno. Poznato je da parodontalni džepovi zajedno sa upalom desni mogu dovesti do bolnih otoka desni i tkiva oko zuba.

Šta raditi ako oteknemo?

Potrebno je da se što pre javite Vašem stomatologu ili najbližem stomatologu. Hladne obloge spolja u trajanju od 5 minuta sa pauzom od 20 minuta mogu neznatno ublažiti tegobe.

Kako izgleda terapija?

Najpre je potrebno utvrditi šta je uzrok oticanja. Često se primenjuje drenaža otoka kroz zub, a u slučajevima izraženog otoka radi se incizija (zasecanje) oteklog mesta kako bi se izvršila drenaža upalnog sadržaja i dekompresija tkiva. Plasiranje gumenog drena u načinjenu inciziju biće od velike koristi. Zub uzročnik često se mora izvaditi.  Stomatolog će Vam najverovatnije prepisati antibiotike.

Šta ako prolongiram odlazak stomatologu?

Otok se širi postepeno. Kada se inflamatorni sadržaj zbog anatomskih struktura ne može širiti dalje, nastaje fistula tj. prirodni otvor kroz koji će zapaljenski sadržaj isticati u spoljašnju sredinu. Naravno, problem neće biti rešen sam od sebe, a moguće su i komplikacije potencijalno opasne po život pacijenta.

Ukoliko ste otekli zbog zuba, kontaktirajte nas već danas i zakažite svoj termin u ordinaciji!

Autor dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.