Kada dete treba prvi put da poseti stomatologa?

Prva poseta stomatologu trebalo bi da se dogodi pre njegovog prvog rođendana. Opšte pravilo je šest meseci nakon izbijanja prvog zuba. To je najbolji način da se spreči problem, kao što je pojava karijesa i propadanje zuba, a isto tako može da pomogne roditeljima da nauče kako da očiste zube svom detetu. Ova poseta u tako ranom periodu je pre svega namenjena roditeljima da bi se informisali o pravilnoj ishrani i higijeni.

Kako pripremiti svoje dete i sebe za posetu?

Pre prve posete, pitajte stomatologa o procedurama, tako da nema iznenađenja. Vrlo mala deca mogu biti nervozna i ne mogu da sede mirno, pa u tim slučajevima razgovarajte sa svojim detetom o tome šta da očekuje. Zbog toga bi najbolje bilo da se pri prvoj poseti ne izvode intervencije, da bi se dete upoznalo sa okolinom i stomatologom.

Šta se dešava pri prvoj poseti?

Mnoge prve posete nisu ništa više nego uvodno razbijanje straha da se dete upozna sa stomatologom i ordinacijom. Strpljenje i smirenost od strane roditelja, kao i uverljiva komunikacija sa svojim detetom veoma je važna u ovim slučajevima. Kratke, uzastopne posete imaju za cilj da se izgradi poverenje deteta u stomatologa i stomatološku ordinaciju.

Kada bi trebala da bude sledeća poseta?

Deca, kao i odrasli, trebalo bi da posete stomatologa svakih šest meseci. Mogu se zakazati i tkz. prevremene posete na svakih tri meseca kada je dete malo, da bi izgradilo udobnost i poverenje, Takođe, karijes na mlečnim zubima napreduje mnogo brže, u odonosu na stalne zube, pa je bolje dete dovoditi češće.

Kako sprečiti kvarenje zuba kod dece?

Roditelji obično brinu o oralnoj higijeni svog deteta, dok ono nije dovoljno staro da preuzme ličnu odgovornost. Pravilni režim preventivne kućne nege je važan, od dana kada je vaše dete rođeno.

Očistite desni vašeg odojčeta sa čistom, vlažnom gazom posle svakog hranjenja. Nemojte vašem detetu davati flašicu zašećerenog mleka, soka ili zaslađene tečnosti pre spavanja.

Kada se pojave mlečni zubi, kupite četkicu sa manjom glavom, jer su i sami zubi manjeg promera, u odnosu na stalne zube. Najvažnije je da se zubi operu uveče, zbog manjeg lučenja pljuvačke i izostanka samočišćenja. Dete može i samo da pere zube, da bi se izgradilo samopouzdanje, a onda roditelj može pratiti kako bi bio siguran da su naslage uklonjene. Obično oko pete godine, dete može naučiti da pere svoje vlastite zube sa odgovarajućim uputstvom roditelja.

Najbolji način da se nauči dete, kako da četka zube, jeste da ima dobar primer.
Zato, budite dobar primer svom detetu!

Autor: dr Tijana Ivošević

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.