Da li je normalno prisustvo osetljivosti nakon plombiranja zuba?

Ponekad, nakon postavljanja plombe, zub može biti osetljiv prilikom žvakanja ili na termičke nadržaje. Ovakvo stanje može da potraje par dana, međutim, ukoliko se stanje prolongira potrebno je javiti se stomatologu.

 

Zašto nastaje osetljivost?

Najčešći uzrok osetljivosti je kvar zuba koji se suviše približio živcu. U ovom slučaju ostljivost se javlja kao odgovor na iritaciju prilikom uklanjanja karijesa.

 

Kako otkoloniti osetljivost?

Može se pokušati upotrebom pasta za pranje zuba koje umanjuju senzitivnost zuba. Takođe, neko vreme treba izbegavati čvrstu hranu. Izbegavajte sve što izaziva iritacije. Po potrebi se može uzeti sredstvo protiv bolova. Naravno, podrazumeva se i adekvatno održavanje oralne higijene.

 

Šta ako je zub osetljiv samo prilikom žvakanja?

U ovom slučaju, često je problem u okluziji zuba, tj.  kontaktu zuba gornje i donje vilice. Nova plomba je u jačem kontktu sa zubom suprotne vilice. Potrebno je utvrditi mesto na kojem je najjači pritisak, a zatim ukloniti deo plombe. Poboljšanje će biti vidno već nakon dva do tri dana.

 

Koja je moguća terapija?

Terapija se najčešće zasniva na uklanjanju ispuna (plombe) i postavljanju medikacije u zub na nekoliko dana. U ovom periodu zub se plombira privremenom plombom. Ako dođe do poboljšanja, zub se ponovo plombira ali sada trajnom plombom.

 

Šta ako osetljivost uporno traje?

Ukoliko nelagodnost nije suviše izražena, potrebno je sačekati najduže do mesec dana. Za to vreme zub treba „poštedeti“ prejakog pritiska, što podrazumeva ishranu mekšom hranom. Ako i dalje nema poboljšanja, pokušava se sa medikacijom i promenom plombe.

Kod uporne osetljivosti koja nije reagovala ni na jedan vid terpije, sledeći korak je endodontski tretman (vađenje živca).

 

Kada potražiti stručnu pomoć?

Ukoliko osetljivost traje više od sedam dana, bez naznaka  poboljšanja situacije, obavezno se obratite Vašem stomatologu.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.