Posle cementiranja kruna ili mostova, nije neobično da postoji bolna osetljivost još jedno kraće vreme. U pitanju mogu biti ili zubi ili desni, kao reakcija na celu proceduru pripreme zuba za fiksnu nadoknadu.

  • Ukoliko je data lokalna anestezija prilikom cementiranja, nakon prestanka njenog dejstva, može se javiti bol blagog intenziteta, koja normalno nestaje nakon nekoliko dana. Lekovi protiv bolova nisu neophodni, ali mogu se prepisati, ukoliko pacijent ima nizak prag bola.
  • Ako se bol javlja prilikom jela, ili pacijent ima osecaj da je deo zubne nadoknade ’suviše visok’, zagriz se u tom slučaju mora ponovo korigovati, i neophodno je obratiti se stomatologu.
  • Može se javiti povećana osetljivost na termalne stimuluse, hladno ili toplo, ili na stimulanse hrane (slatko, kiselo). Ako se intenzitet bola postepeno smanjuje, najčešće će nestati za nekoliko dana ili nedelja. Ukoliko se bol, naprotiv, povecava, ili se javlja nocu, potrebno je da kontaktirate stomatologa. Moguće je da će terapija biti lečenje kanala korena zuba.
  • Osetljivost zuba se može javiti i kao rekacija vezivanja cementa, jer on tada oslobađa toplotu, što može na neke zube negativno da deluje u kratkom periodu.

Ukoliko imate bilo koji od ovih znakova ili simptoma, koji traju duže od par dana, ili nedelju dana, javite se Vašem stomatologu.

Autor: dr Tijana Ivošević

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.