Kada najčešće nastaju povrede mlečnih zuba?

Trauma na mlečnim zubima se obično javlja između druge i četvrte godine starosti deteta. U to vreme deca počinju da hodaju, međutim nisu dovoljno stabilni na nogama i češći su padovi. Najčešće povređeni zubi su sekutići gornje vilice.

 

Zašto je važno posetiti stomatologa nakon povrede?

Povrede na mlečnim zubima imaju potencijal da remete razvoj i zdravlje stalnih zuba. Veoma je važno utvrditi stepen traume, što se postiže kliničkim pregledom i analizom rendgenskog snimka, na osnovu čega se donosi odluka o vrsti  i potrebi sprovođenja terapije.

 

Kakve povrede mogu biti?

Delovanje sile na mlečne zube može dovesti do promene položaja povređenog zuba. Najčešće su u pitanju luksacije zuba, koje podrazumevaju da je zub luksiran (pomeren) u stranu. Takođe zub može biti utisnut, kao i istisnut iz svig ležišta. Avulzija (izbijanje) zuba se ređe dešava, kao i prelom krunice zuba.

 

Da li postoji komplikacije povreda mlečnih zuba?

Na sreću u većini slučajeva komplikacije nema, pošto je reč o povredama koje su dovele do blage promene položaja zuba. Komplikacije eventualno mogu nasati ukoliko je reč o utisnuću mlečnog zuba, pri čemu može doći do povrede neizniklog stalnog zuba.

 

Kako se zbrinjavaju povrede mlečnih zuba?

U većini slučajeva terapija nije potrebna. Savetuje se konzumiranje mekše hrane u periodu od nekoliko nedelja, i to je u većini slučajeva dovoljno. Međutim, ukoliko je mlečni zub utisnut, tada je potrebno izvaditi isti, jer je moguće oštećenje stalnog zuba zamenika.

 

Da li su potrebni kontrolni pregledi kasnije?

Naravno. Nephodno je u određeom vremenskom periodu uraditi kontrolni pregled, kao i kontrolni rendgenski snimak, kako bi bili sigurni da povreda nije dovela do odloženih komplikacija.

 

Šta preduzeti ako dođe do povrede?

Najvažniji postupak nakon povrede zuba jeste da dete u što kraćem vremenskom periodu odvedete kod stomatologa kako bi se na vreme utvrdio stepen oštećenja, reagovalo adekvatnom terapijom i time sprečilo potencijalno oštećenje stalnih zuba.

 

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.