Šta je preosetljivost zuba?

Preosetljivost zuba, koja se još naziva i hipersenzitivan dentin, je stanje kod kojeg je dentin (tkivo ispod gleđi) zuba eksponiran, i kod vitalnih zuba, on je osetljiv na termičke, hemijske, mehaničke i osmotske nadražaje.

Kako nastaje preosetljivost?

Uzroci nastanka preosetljivosti zuba su razni. Najčešći od njih su pojava erozija (gubitak zubne gleđi) nastale čestim konzumiranjem kisele hrane, grubom upotrebom tvrdih četkica, dejstva sila žvakanja i parafunkcija, povlačenja desni usled parodontopatije i drugih uzroka. Izloženi delovi zuba reaguju kratkotrajnim oštrim bolom u trenutku kada deluje nadražaj, kao što su slatka hrana, hladno piće, mehaničko dejstvo četkice i slično.

Kako se leči preosetljivost zuba?

Hipersenzitivnost zuba se može smanjiti upotrebom specijalnih pasta za smanjenje osetljivosti. Ove paste sadrže neki od medikamenata koji štiti eksponrani dentin i blokira dentinske kanaliće, međutim u većini slučajeva tretman ovim pastama je nedovoljan, i u tom slučaju treba se obratiti svom stomatologu radi terapije i prevencije daljeg napredovanja oštećenja zubnog tkiva.

Čime se sanira preosetljivost?

U tomatološkoj praksi najčešće korišćena sredstva za smanjenje bola su:
• Sredstva koja omogućuju zatvaranje dentinskih kanalića (lak na bazi oksalata,natrijumovih jona i dr.) kojima se zubno tkivo premazuje,
• Sredstva za kućnu upotrebu koja će vam stomatolog preporučiti, na bazi koncentrovanog natrijumfluorida, natrijumnitrata ili stroncijumhlorida.
• Nadoknada izgubljenog tkiva kompozitnim ispunima (zatvaranje izloženog zubnog tkiva tečnim kompozitom),
• Terapija niskoenergetkim laserima koji ostvaruju biostimulativni, antiinflamatorni i analgetski efekat. Terapija je bezbolna i bez štetnih efekata.
• U ekstremnim slučajevima može se učiniti i devitalizacija zuba (vađenje žica).

Kada treba da se javite svom stomatologu?

Ukoliko su vam zubi osteljivi na iste nadražaje više od nekoliko dana, i ta osetljivost ne prestaje, najbolje je da pre upotrebe bilo kakvih sredstava potražite savet stomatologa, kako bi on utvrdio uzrok nastanka osetljivosti, stepen oštečenja i indikovao vam adekvatnu terapiju u datom slučaju. Bol nije specifičan simptom, te je potrebno potvrditi da li je on posledica preosetljivosti zuba, ili je možda prisutno neko drugo oboljenje zuba. Stomatolog će vam takođe ukazati na eventualne greške koje činte u načinu na koji održavate higijenu vaših zuba i dati vam savete kako da se nastalo patološko stanje ne ponovi.

Autor
dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.