Šta je PRF?
PRF je skraćenica za termin “platelet-rich fibrin“, što u prevodu znači fibrin bogat trombocitima. Primarno se koristi u oralnoj, estetskoj hirurgiji i kozmetici, mezoterapiji.

Za šta sve može da se koristi PRF terapija?
PRF metoda u stomatologiji se koristi s ciljem boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva.Preporučuje se pacijentima gde je indikovana hiruška terapija jer intervenciju čini bržom, sigurnijom i bezbolnom.

PRF terapija se koristi kod:
• Terapije parodontopatija (režanj operacije)
• Terapije recesije gingive (povlačenje desni) – membranom od PRF prekrivaju se ogolićeni vratovi zuba
• Nakon vađenja zuba – PRF se ubacuje u defekt kako bi se smanjio gubitak koštane mase
• Augumentacije koštanog grebena u vilici (piriprema za ugradnju implantata)
• Terapiji alveolitsa (usporenog i bolnog zarastanja rane nakon vađenja zuba)
• Podmlađivanje lica, ublažavanje bora

Koliko traje sam proces PRF terapije?
Metoda podrazumeva uzimanje određene količine venske krvi pacijenta, koja će se nakon centrifugiranja koristiti kao sopstveni lek za odgovarajuća stanja. Ceo proces je brz, traje oko 15 minuta, bezbolan i jednostavan.

Da li postoje neželjene reakcije na PRF terapiju?
Pošto se PRF dobija iz krvi pacijenta, bez ikakvih dodataka, ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije, prenosa bolesti i krajnje je sigurna metoda.

Ukoliko ste zainteresovani za PRF terapiju, kontaktirajte nas već danas!

Autor: dr Tijana Ivošević

PRF centrifuga

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.