Šta je apikotomija?

Apikotomija je jednostavna hirurška intervencija kojom se ,,odseca“ vrh korena zuba zahvaćenog infekcijom.

 

Zašto je potrebno raditi apikotomiju?

Ukoliko je zub zahvaćen karijesom, bakterije mogu ugroziti zubnu pulpu (živac), pri čemu nastaje  zapaljenje pulpe, a kasnije se infekcija širi na vrh korena zuba. Ako je infekcija uporna i ne može se sanirati endodontskim tretmanom neophodno je izvršiti apikotomiju korena zuba.

 

Kako izgleda ova hirurška procedura?

Ceo postupak je bezbolan jer se izvodi uz primenu lokalne anestezije (kao kod popravke zuba). Deo desni oko problematičnog zuba se diže, kako bi imali pristup procesu na vrhu korena. Posle ovog koraka sledi jednostavno odsecanje vrha korena i eliminacija infekcije, kao i punjenje korenskog kanala ukoliko to nije urađeno pre intervencije.

Desni se vraćaju na svoje mesto i ušivaju sa nekoliko šavova. Intervencija traje između 15 i 20 minuta.

 

Da li je potrebna priprema pre apikotomije?

Priprema se najčešće odnosi na endodontski tretman, odnosno čišćenje i punjenje kanala korena zuba. Ponekad se ovaj korak mora uraditi tokom hirurške intervencije.

 

Da li postoje kontraindikacije za apikotomiju?

Da. Ukoliko izuzmemo loše opšte stanje pacijenta, najčešća kontraindikacija za ovaj postupak su zubi sa jako kratkim korenom kao i prisutnost izražene parodontopatije. Koren ovakvih zuba bi bio prekratak posle intervencije, što bi uslovljavalo klaćenje zuba i nemogućnost suprostavljanja silama tokom žvakanja.

 

Da li se apikotomiran zub može staviti pod krunicu?

Naravno. Ako su ispoštovani svi principi ove hirurške procedure i ako je dužina korena u kosti ostala dovoljna, posle perioda oporavka zub se može pripremati za fiksni protetski rad.

 

Šta očekivati posle apikotomije?

Kao i posle svake hirurške intervencije može se očekivati blag otok i bol u predelu operisane regije. Nephodno je pridržavati se upustava dobijenih od strane oralnog hirurga.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.