Šta je ekstrakcija zuba?

Ekstrakcija zuba ili jednostavno, vađenje zuba, predstavlja intervenciju kojom zub odstranjujemo iz svog ležišta u viličnoj kosti.

 

Koji je najčešći uzrok vađenje zuba?

U najvećem broju slučajeva radi se o zubu koji je do te mere zahvaćen karijesom, da je jedina solucija vađenje zuba. Ovakvii zubi su najčešće kontraindikovani za bilo kakvu sanaciju plombom ili krunicom.

 

Kako utvrditi koji je zub za ekstrakciju?

Kliničkim pregledom i analizom rentgen snimka lako se može utvrditi prisutnost karijesne lezije koja je zahvatila koren zuba duboko ispod desni. Takve zube treba izvaditi u najkraćem vremenskom roku.

 

Da li je veliki karijes jedini znak da je zub za ekstrakciju?

Naravno da nije. Pored karijesa, zub može biti zahvaćen infekcijom ili cistom koja je lokalizovana na vrhu korena zuba. Ukoliko se ustanovi da se infekcija ili cista ne mogu izlečiti drugim metodama, zub je potrebno izvaditi.u suprotnom može doći do pogoršanja situacije i širenje infekcije u okolno tkivo.

 

Da li je potrebno ekstrahovati polomljene zube?

Ukoliko je fraktura lokalizovana ipod desni i zahvata koren zuba, najčešće je potrebno izvaditi polomljen zub.

 

Da li se nekada vade zdravi zubi?

Da. Jedini razlog vađenje intaktnih zuba jeste potreba za adekvatnom ortodontskom terapijom. Zub se vadi da bi se stvorio prostor za pravilno pozicioniranje ostalih zuba. Vađenje zdravih zuba radi se na pisani zahtev ortodonta koji sprovodi ortodontsku terapiju.

 

Šta očekivati posle vađenja zuba?

Par dana posle ekstrakcije može se osećati blaga nelagodonost i minimalan bol. Ako su simptomi izraženi u smislu jakog oticanja, bolova i slično, obavezno se javite Vašem stomatologu.

 

Za koliko zarasta rana posle vađenja zuba?

Potrebno je oko mesec i po dana da rana potpuno zaraste. Posle ovog vremenskog perioda desni potpuno prekrivaju mesto izvađenog zuba.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.