Šta je ortodontska terapija?

Ortodontska terapija je način ravnanja ili pomicanje zuba, radi postizanja boljeg položaja i funkcije zuba.

 

Zašto je bitna ortodontska terapija?

Pored postizanja skladnog izgleda i estetike zuba, ova terapija pomaže adekvatnom prenosu sila na zube tokom žvakanja, kao i pravilnom funkcionisanju viličnog zgloba.

Kada su zubi pravilno raspoređeni lakšeje i njihovo čišćenje, samim tim podižemo nivo oralne higijene na viši nivo

 

U kojoj dobi bismo trebali imati ortodontsku terapiju?

Najbolje vreme za ortodontsku terapiju je period detinjstva. Naravno, ortodontski aparat mogu nositi pacijenti svih uzrasta ali treba imati u vidu da je terapijski rezultat neizvesniji kod strarijih osoba.

 

Ko sprovodi ortodontsku terapiju?

Terapiju sprovodi isključivo ortodont, na koga će Vas uputiti Vaš stomatolog ukopliko je indikovana terapija.

 

Da li je potrebno vaditi neke zube da bi se napravilo mesta?

Da. Ponekad je indikovano vađenje pojedinih zuba radi dobojanja mesta za pravilan raspored zuba. Obično su u pitanju drugi predkutnjaci, a češće umnjaci.

 

Kakvi ortodontski aparati mogu biti?

Postoje fiksni i mobilni ortodontski aparati. Fiksni aparati se pomoću bravica fiksiraju na zube pri čemu se uz pomoć specijalnih žica određenom silom deluje na zube, zbog čega se oni postepeno pomeraju u pravilan položaj. Fiksni aparat se ne može vaditi iz usta za vreme trajanja terapije. Mobilni ortodontski aparati se nose tokom noći i što više tokom dana (minimum četiri sata). Za razliku od fiksnih aparata, mobilni sporije postižu željene rezultate.

 

Da li je potrebna priprema zuba pre terapije?

Priprema je neophodna. To podrazumeva čišćenje zuba od kamenca i mekih naslaga, kao i saniranje svih karijesa na zubima, vađenje zaostalih korenova itd.

 

Kako održavati zube sa fiksnim ortodontskim aparatom?

Za vreme trajanja terapije higijena mora da bude besprekorna. Obavezno je redovno pranje zuba četkicom i pastom, kao i upotreba interdentalnih četkica za čišćenje prostora između zuba. Samo redovnom i pravilnom oralnom higijenom sprečićemo nastanak upale desni, karijesa i drugih oboljenje za vreme trajanja ortodontske terapije.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.