Sinus lift je oralno-hirurška procedura pri kojoj se podiže  nivo sinusa, kako bi se dobio  prostor i raspoloživa kost za ugradnju implanta.

Zašto je neophodan sinus lift?

Prilikom gubitka kutnjaka ili pretkutnjaka, kost u ovom predelu podleže postepenom razgrađivanju tj. resorpciji. Vremenom, sinusna šupljina se širi tako da ostaje nezadovoljavajući nivo kosti koji u tom treutku čini barijeru između sinusa i usne duplje. Podizanjem sinusa stvaramo povoljnu situaciju za ugradnju implanta, budući da je kontraindikovana komunikacija implanta sa sinusnom šupljinom.

Kako izgleda intervencija?

Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji te je apsolutno bezbolna za pacijenta. Neophodno je načiniti rez, a potom podići sluzokožu i pristupiti koštanom zidu sinusa. Nakon toga se pravi „prozor“ na zidu sinusa, posle čega se pažljivo odvaja sluznica sinusa i stvara prostor između poda sinusa i sluznice sinusa. Nastali prostor se popunjava veštačkom kosti, a otvor prekriva membranom, nakon čega se rana ušiva.

Da li se u istom aktu mogu ugraditi i implanti?

Da. Nakon podizanja sinusa mogu se odmah ugraditi implanti. Takođe, ugradnja se može odložiti na period od četiri do šest meseci. Da li će implantacija biti odložena ili urađena u istom aktu zavisi od složenosti slučaja i procene hirurga.

Šta je neophodno pre početka operacije?

Neophodno je da pacijent načini 3D snimak pomoću koga hirurg izvodi analizu i planiranje ove hirurške procedure.

Da li postoje kontraindikacije?

Kontraindikovano je izvođenje sinus lifta ukoliko pacijent boluje od hronične ili akutne upale sinusa, kao i kod pacijenata kod kojih postoji cista lokalizovana u sinusu. Pacijenti koji imaju loše opšte zdravstveno stanje i prisustvo sistemskih oboljenja takođe nisu kandidati za ovakvu hiruršku proceduru.

Šta očekivati nakon intervencije?

Posle intervencije očekivan je otok i umeren bol u predelu izvođenja intervencije. Tegobe se mogu ubležiti hladnim oblozima spolja u trajanju od pet minuta sa pauzama od pola sata. Po potrebi se mogu uzeti lekovi protiv bolova. Pacijentu se ordiniraju antibiotici u preventivne svrhe i savetuje  izbegavanje preteranog fizičkog napora.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.