Šta je uzrok neprijatnog zadaha?

Loš zadah može rezultirati iz neadekvatnih higijenskih navika, a može biti i znak drugih zdravstvenih problema. Loš dah takođe može nastati od vrste hrane koju jedemo i drugih nezdravih životnih navika.

 

Kako hrana utiče na loš dah?

Ako jedete hranu sa jakim mirisima (kao što je beli luk itd.), četkanje i čišćenje zuba, kao i ispiranje raznim tečnostima samo će prikriti miris privremeno. Loš dah neće nestati u potpunosti sve dok se hrana ne svari i u potpunosti odstrani metabolizmom.

 

Kako loša higijena prouzrokuje loš dah?

Ako  ne održavate redovno oralnu higijenu, ostaci hrane, naslage i plak nogomilavaće se na vašim zubima i desnima. Ovo je idealno stanje za rast i razvoj bakterija koje će doprineti neprijatnom mirisu iz usta.

 

Koje loše navike utiču na miris iz usta?

Najčešća navika koja izaziva neprijatan zadah iz usta jeste pušenje ili žvakanje duvana. Pored lošeg zadaha, pušenje ili žvakanje duvana dovodi do pigmentacija na zubima.

 

Koja oboljenja su udružena sa lošim dahom iz usta?

Upala desni i parodontopatija sa prisutnim dubokim džepovima može biti praćena neprijatnim mirisom iz usta. Isto važi za prisutnost karijesa na zubima. Razlog neprijatnog zadaha jesu bakterije koje se nakupljaju u parodontalnim džepovima i šupljinama u zubima nastalih dejstvom karijesa.

Neprijatan miris iz usta može se očekivati kod osoba koje boluju od šećerne bolesti i drugih oboljenja lokalizovanih na gornjim partijama digestivnog sistema.

 

Kako delovati na neprijatan zadah?

Najpre obratiti pažnju na oralnu higijenu. Ukoliko se zadah izgubi posle perioda redovne oralne higijene uzrok je bio očigledan. Ako nema promene, obratiti se Vašem stomatologu koji će utvrditi razlog neprijatnog mirisa i ukoliko je potrebno uputiti Vas na dodatne preglede.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.