Šta raditi u slučaju izbijanja zuba?
Nakon povrede treba ostati pribran, uzeti izbijeni zub i u što kraćem vremenskom periodu otići kod najbližeg stomatologa.

Kako najčešće dolazi do izbijanja zuba?
Izbijanje zuba najčešće nastaje usled povrede prouzrokovane padom ili udarcem. Ovakve povrede se najčešće dešavaju u dečijem uzrastu, ređe kod odraslih.

U kom vremenskom periodu se treba javiti stomatologu?
Poželjno je da vremenski period od izbijanja zuba do odlaska kod stomatologa bude što kraći. Ukoliko se nakon povrede obratimo stomatologu u roku od pola sata, rezultat vraćanja zuba u svoje ležište će biti izvesniji i povoljniji.

Kako preneti zub do stomatološke ordinacije?
Manipulacija sa izbijenim zubom mora biti pažljiva. Zub je najbolje uhvatiti za krunicu i izbegavati kontakt sa korenom kako bi ga što manje kontaminirali nečistoćama. Ukoliko smo u mogućnosti idealno bi bilo staviti zub u fiziološki rastvor ili mleko i tako ga transportovati do najbliže stomatološke ordinacije. Takođe, zub se može staviti ispod jezika gde će ga održavati vlažnost pljuvačke. Prednost treba dati transportu u fiziološkom rastvoru ili mleku.

Kako izgleda vraćanje zuba u ležište?
Najpre je potrebno očistiti ranu, a zub isprati fiziološkim rastvorom. Potom se zub vraća u svoje ležište i imobiliše, odnosno poveže sa susednim zubima kako se ne bi pomerao. Imobilizacija traje oko mesec dana, pri čemu se savetuje ishrana mekšom hranom.

Kakav je ishod terapije?
Ukoliko je prošlo malo vremena od trenutka izbijanja zuba do vraćanja zuba u alveolu, možemo očekivati pozitivan ishod. Pošto se zub učvrsti u kosti potrebno je uraditi endodontski tretman jer je prekinuta ishrana zuba i pulpa ulazi u stanje nekroze. U manjem broju slučajeva zub će biti vitalan (sa očuvanim živcem) nakon vraćanja u svoje ležište.

Ako i vi imate problem sa gubitkom zuba, kontaktirajte nas i zakažite pregled već danas!

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.