Šta su interdentalne četkice?

Interdentalne četkice su posebno konstruisane četkice predviđene za čišćenje interdentalnog prostora tj. prostora između dva susedna zuba.

 

Zašto je neophodno koristiti interdentalne četkice?

Posle konzumiranja hrane, tokom dana, poznato je da se uz površinu zuba i desni formira tanak sloj koji se naziva plak. Budući da plak u sebi sadrži milione bakterija, samo prisustvo istog. postepeno dovodi do zapaljenja desni  koje vremenom može usoloviti nastanak parodontopatije i ostalih oboljenje zuba i desni. Plak lako možemo očistiti korišćenjem standardne četkice ali plak koji se nalazi između zuba jedino u potpunosti može se odstraniti interdentalnim četkicama.

 

Kako i kada da koristim interdentalnu četkicu?

Idealno bi bilo koristiti je tri puta na dana. Interdentalna četkica koristi se pose pranja zuba, dok još imamo paste u ustima. Prostor između zuba čisti se blagim pokretima. Kada očistimo jedan međuzubni prostor, četkicu treba isprati pod mlazom vode, a potom preći na čišćenje sledećeg.

 

Šta ako mi desni krvare?

Desni krvare kada su upaljene. Da bi se zaustavila upala neophodno je redovno čišćenje, tako da krvarenje desni treba zanemariti. Naravno, ne treba zaboraviti da pokreti četkicom treba da budu lagani jer ako primenjujemo suviše oštre i grube pokrete, nastaće krvarenje kao rezulatat povređivanja desni.

 

Koji veličinu interdentalne četkice odabrati?

Postoje različite veličine interdentalnih četkica u zavisnosti od toga da li su zubi suviše zbijeni ili nisu. Veličina četkice koja Vam je potrebna može se precizno utvrditi uz pomoć merača širine interdentalnog prostora.

 

Kada zamentiti interdentalnu četkicu novom?

Posle određenog vremena korišćenja, vlakna interdentalne šetkice se istroše. Takva četkica više ne može adekvatno čistiti interdentalni prostor, tako je je neophodno nabaviti novu. Korišćenjem stare i pohabane četkice možemo povrediti interdentalnu papilu, odnosno deo desni smešten između dva susedna zuba.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.