Šta su to fasete?

Fasete su tanke ljuspice koje se postavljaju na spoljašnju površinu zuba, radi ispravljanja estetske nepravilnosti. Najčešće se izrađuju na prednjim zubima.

 

Od kog materijala mogu biti?

Najčešće se izrađuju od kompozita ili keramike. Kompozitne fasete se mogu završiti u jednoj poseti stomatologu, dok je za izradu keramičkih faseta potrebno više poseta.

 

Kada se izrađuju fasete?

Fasete se izrađuju ukoliko postoje estetske smetnje kao što su razmaci između zuba, neadekvatna boja, nepravilan položaj i oblik zuba itd.

 

Da li postoje kontraindikacije za izradu faseta?

Naravno. Ukoliko ne održavate adekvatno oralnu higijenu (prisutna upala desni, veliki karijesi na zubima) ili imate izražene ortodontske nepravilnosti, Vi svakako niste kandidat za izradu faseta.

 

Da li se zub brusi pri izradi faseta?

Zavisi. Ukoliko se radi o kompozitnim fasetama, tada nije potrebno brušenje. Izuzetak su zubi koji su previse pomereni i nagnuti pa se u tom slučaju mora skinutu deo zubne supstance.

Za razliku od kompozitnih, pre izrade keramičkih faseta neophodno je pripremiti ležište na zubu. Preparacija je plitka i zalazi samo u gleđ, tako da je integritet zuba apsolutno očuvan.

 

Da li mogu odabrati boju faseta?

Naravno da možete. Pre početka procedure uz konsultaciju sa Vašim stomatologom bira se nijansa boje. Pri izboru boje se uzimaju u obzir određeni parametri kao što su godine pacijenta, boja kože, želje pacijenta itd.

 

Koliko traju fasete?

Prosečan vek trajanja faseta je između 7 i 10 godina. Naravno u velikoj meri igra ulogu održavanje oralne higijene kao i odsutnost loših navika. Morate imati na umu da loša higijena, konzumiranje obojenih pića i pušenje mogu dovesti do lošije estetike i smanjene funkcuinalnosti faseta. Takođe loše navike u smislu grickanja olovke niktiju i slčno, mogu oštetiti fasete.

 

Kako da održavam higijenu usta?

Higijena se sprovodi uobičajeno. Neophodno je detaljno i redovno prati zube, jer u suprotnom pojava upale desni i karijesa vrata zuba mogu znatno kompromitovati rad.

 

Šta ako nisam kandidat za izradu faseta?

Ukoliko imate nepravilnosti koje se ne mogu nadomestiti fasetama (prevelik nagib, izražena promena položaja zuba), rešavanje ovog problema može ići u prvcu izrade keramičkih krunica ili sprovođenje ortodontske terapije.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.