Zašto imamo probleme sa umnjacima?

Umnjaci (treći molari) su poslednji zubi koji niču u periodu od 17. do 25. godine života. Iz tog razloga često se dešava da nema dovoljno mesta u vilici, tako da umnjaci ne mogu da izrastu, odnosno izrastaju samo do pola ili ostaju „zarobljeni“ u kosti ispod desni.

 

Kakve probleme možemo imati sa poluizniklim umnjacima?

Poluiznikli umnjaci najčešće nemaju adekvatan položaj prema susednom zubu što može dovesti do stvaranja parodontalnog džepa između umnjaka i susednog zuba. Pored toga, kod poluizniklih umnjaka veća je mogućnost pojave karijesa na mestima koja nisu dostupna čišćenju zbog nepravilnog položaja zuba

 

Da li neiznikli umnjak može stvarati probleme?

Naravno. Oko neizniklog (impaktiranog) umnjaka u kosti vremenom se može stvoriti cista koja se postepeno širi. Ukoliko dođe do zapaljenja, bol će biti prvi znak koji će Vas uputiti kod Vašeg stomatologa.

 

Da li umnjak može oštetiti zub ispred?

Da. Svojim nepravilnim položajem i rastom u neadekvatnom pravcu, umnjak može oštetiti deo korena drugog kutnjaka, odnosno zuba ispred.

 

Da li je vađenje umnjaka komplikovana procedura?

Poluiznikli i neiznikli umnjaci vade se malom hirurškom intervencijom koja u proseku traje oko dvadesetak minuta.

 

Da li je obavezno hirurško vađenje poluizniklih umnjaka?

Najčešće jeste. Hirurško vađenje je potrebno da bi se odizanjem dela desni pristuplo umnjaku i oslobodio deo kosti koji nedozvoljava vađenje zuba.

 

Da li je intervencija bolna?

Hirurško vađenje umnjka sprovodi se uz lokalnu anesteziju i aposlutno je bezbolno.

 

Šta očekivati posle vađenja umnjaka?

Posle intervencije može se javiti blag otok koji je najizraženiji drugi dan nakon vađenja zuba. Blag bol u predelu rane i neugodan osećaj takođe su prisutni nekoliko sati posle intervencije.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.