Zašto je važna redovna higijena usta?

Redovnim pranjem zuba eliminišemo ostatke hrane i meke naslage koje se stvaraju posle svakog obroka. Pravilno održavanje zuba sprečava nastanak i razvitak karijesa zuba kao i oboljenja desni.

 

Kako meke naslage utiču na zdravlje desni?

Meke naslage u sebi sadrže hiljade različitih bakterija koje uz pomoć svojih produkata uništavaju i izazivaju zapaljenje desni. Najpre dolazi do otoka desni i formiranja prostora između zuba i desni (gingivalni džep). Ovakva sredina je idealna za dalju akumulaciju bakterija što dovodi do jače upale desni i nastanka parodontalnog džepa.

 

Šta je parodontalni džep?

Napredovanjem gingivitisa tj. upale desni, stvara se patološki prostor ograničen površinom zuba i slobodnom ivicom desni. Ovaj prostor naziva se parodontalni džep i glavni je znak  postojanja parodontopatije. Napredovanjem parodontopatije i produbljivanjem džepova narušava se stabilnost i potpora zuba što dovodi do klaćenja pa čak i do ispadanja zuba.

 

Kako sprečiti nastanak gingivitisa?

Jedini način prevencije ove bolesti jeste redovna i odgovarajuća oralna higijena, što podrazumeva pranje zuba minimum ujutru i uveče uz korišćenje interdentalne četkice.

 

Šta ako mi desni krvare tokom pranja zuba?

Najverovatniji razlog krvarenja desni tokom pranja zuba je upala desni. Bez obzira na krvarenje zube treba redovno prati. Kako se higijena usta bude podizala na viši nivo, tako će zapaljenje nestati, a sa njim i krvarenje.

 

Kako izgleda terapija gingivitisa i parodontopatije?

Pored održavanja oralne higijene, može se uraditi čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga, kao i kiretažauparodontalnih džepova. Kod dubljih džepova primenjuje se i hirurški tretman.

 

Kada se obratiti stomatologu?

Ukoliko imate duža krvarenja desni i neprijatan zadah iz usta, javite se Vašem stomatologu u najkraćem mogućem roku.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.