Šta je bruksizam?

Bruksizam je parafunkcionalna aktivnost koja podrazumeva stiskanje, škrgutanje  zubima. Odvija se na podsvesnom nivou i  nije vezano za pol i godine.

 

Koji su to uzroci, koji dovode do bruksizma?

Postoji dnevni bruksizam, kada pacijent svesno stiska zube, izlažući ih nefiziološkim silama. Medjutim, znatno češći je noćni bruksizam. Nastaje kao posledica hiperfunkcije mišića, emotivnog stresa, kao i usled anksioznosti. To se najčešće dešava tokom sna.

 

Koje su posledice bruksizma?

Kao posledica škripanja zubima, nastaje preopterećenost potpornog aparata zuba, kao i viličnog zgloba. Zubi se troše (abrazija zuba, „zubi pojedeni do živca“), može se javiti glavobolja, odlamanje plombi usled prevelikog pritiska, kao i bol prilikom otvaranja/zatvaranja usta, bolovi u mišićima.

 

Kako se leči bruksizam?

Terapija je simptomatska, otklanjanje stresa, ukoliko je to moguće.  Sledeća mera podrazumeva  izradu individualnog splinta (tzv. night guard), kako bismo doveli do smanjenja abrazije, zaštitili zubno tkivo i smanjili bol u mišićima. Splint se nosi tokom spavanja, a izrađuje se na osnovu uzetog otiska zuba.

Kod jače istrošenosti zuba neophodna je protetska terapija kojom se rekonstruira pravilna okluzija, a često je, zbog velike istrošenosti zuba, neophodna i endodontska (lečenje zuba).

 

Ako i vi imate problem sa škripanjem zuba, kontaktirajte nas i zakažite pregled već danas!

 

Autor: dr Tijana Ivošević

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije vezane za informacije na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija “Dental centar Bobić” ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.